Een van onze leden heeft een tweedehandse DJI drone gekocht waarmee je zonder vliegbewijs kunt vliegen. Dat is mogelijk omdat de drone vliegklaar minder dan 249 gram weegt en je daar geen vliegbewijs voor hoeft te halen. Het enige noodzakelijke is registratie bij de Rijks Dienst Wegverkeer (RDW) omdat er een camera inzit. Helaas is deze drone nog niet voorzien van de laatste gadgets zoals 'Follow Me' en obstakelvermijding, maar aan zo'n drone hangt een fors prijskaartje. Eerst maar leren vliegen en vertrouwd raken met dit fenomeen.

De wielerbaan is een uitstekende locatie om te oefenen en te leren om bewegende mensen te volgen met de camera, die overigens in 4K kan opnemen en super kwaliteit beelden geeft. Afgelopen vrijdag zijn er voor het eerst beelden gemaakt en dat ziet er best mooi uit. Natuurlijk kan het beter, maar het is zeker niet makkelijk. Waar je normaal maar met drie dimensies rekening hoeft te houden, komen er als je gaat filmen nog wel een paar bij. De snelheid van het object en de objecten netjes gecentreerd in beeld te houden is zeker lastig en er gaat heel wat oefening aan vooraf voordat je mooie vloeiende beelden kan maken.

Vooralsnog lijkt het best te doen met deze drone, vooral op de wielerbaan waar het voorspelbaar is waar de fietsers naartoe gaan. Ook de hoogte van de lantaarnpalen weet je op een gegeven moment en dan kan je dichterbij filmen. Geniet van de beelden!